Du er her: Forside » Porcelæn købes » Blå blomst porcelæn købes

Der findes 3 stel i gammel Blå Blomst:

  • Flettet
  • Svejfet
  • Kantet.

Vi køber næsten alt i Blå Blomst fra Royal Copenhagen. Vores interesse for andet porcelæn fra Royal Copenhagen er stor bl.a. Henriette, Viftestellet, Musselmalet og Flora Danica.

Generelt

Hvis der er dele i porcelænet, som har skår eller hårrevner, har disse enkelte dele ikke den store værdi.

Prisen fastsættes ud fra stand, alder, sjældenhed, efterspørgsel og sortering (1., 2., 3., eller 4. sortering).

For at få en nøjagtig og professionel vurdering af dit Blå Blomst porcelæn, anbefaler vi, at du ringer til Michael Rydahl på telefon (+45) 6021 6032 for en uforpligtende samtale eller sender os en mail via denne formular.

Vedhæft meget gerne billeder af dit porcelæn – også bagsiden/bunden – såfremt du har mulighed for det.

Blå Blomst

Blå Blomst er det næstældste danske porcelænstel fra Den Kongelige Porcelainsfabrik.

Inspirationen til stellet  er fra Tyskland, hvor det allerede var kendt på det tyske marked under navnet “Mit Deutschen Blumen”.

Tyske porcelænsmalere på Den Kongelige Porcelainsfabrik fik til opgave at oplære de danske malere i at male de tyske mønstre – med dansk oversættelse til “Blaa Danske Blomster” – senere “Blå Blomst”.

Porcelænet er håndmalet og motiverne er sammensat af nogle af Danmarks mest kendte og elskede sommerblomster. Buketterne består af tulipaner, roser, snerler, valmuer, aurikler og nelliker, og er tegnet med stor grad af frihed for den enkelte kunstner. Derfor er der aldrig 2 dele, der er ens, og hver enkelt stykke porcelæn er påført malerens initialer eller mærke.

I begyndelsen af 1800-tallet gik stellet lidt af mode og kom først til sin ret igen omkring 1868.

Stellet er produceret i en lang række former, variationer og udgaver. Især fra starten af 1900-tallet bliver stellet meget populært, da den danske professor Arnold Krogh, der var leder af Den Kongelige Porcelainsfabrik, skaber en ny fortolkning af mønstret, som er den udgave de fleste kender i dag. Det betyder, at stellet i en lang årrække er mere populært end Musselmalet.

Samlere og yngre generationer har fået øjnene op for det gamle stel, og efter at have arvet stellet ønsker mange i dag at supplere med flere dele eller nye variationer.

Blå Blomst stellet er derfor i dag stadig et af de mest populære stel fra Royal Copenhagen.

Stellet er nu udgået af produktion og fås kun antikvarisk.

Blå Blomst stellet er fremstillet i 3 forskellige udgaver: Blå Blomst Flettet, Blå Blomst Svejfet og Blå Blomst Kantet.

Blå Blomst Flettet

Blå Blomst Flettet er fra 1775.

Stellet kaldes også Ozier.

Stellet er kendetegnet ved, at en reliefbort i kurvefletning indrammer de blå buketter.

Blå Blomst Svejfet

Blå Blomst Svejfet er fra 1779.

Blomsterbuketterne er placeret på tallerkenens højre halvdel i et asymmetrisk mønster, som er typisk for den sene rokokoperiodes former.

Der findes en sjælden udgave af Blå Blomst Svejfet med guldkant. Denne model er svær at opdrive og finde på markeder.

Blå Blomst Kantet

Blå Blomst Kantet er fra 1913.

Stellet har en kantet facon.

Stellet er udviklet af professor Arnold Krogh som en redigering af et kaffestel, designet i 1885 af G. F. Hetsch.

Fabriksmærke og sortering

Ved Royal Copenhagens stiftelsesmøde den den 1. maj 1775 beslutter man, at fabrikkens varemærke skal være tre bølgestreger, som symboliserer Danmarks 3 vandveje: Øresund, Storebælt og Lillebælt.

Varemærket finder man på næsten alt porcelæn fra Royal Copenhagen.

Kongekronen symboliserer kongehuset som iværksætter.

Fabriksmærket og kronen er forandret gennem tiderne og kan bruges til at aldersbestemme porcelænet.

Mærket kan også variere i størrelse og udseende, fordi det er forskellige malere, der har ført penslen, og hver maler har sin egen måde at male på.

Fra 1775 blev bølgerne malet i hånden, men i 1870’erne begynder Royal Copenhagen at stemple og glasere mærket.

I det ældste porcelæn fremstår bølgemærket som tre jævne bølger – næsten som dønninger. Omkring 1820 bliver bølgemærket til korte, parallelle streger. Senere i 1800-tallet og frem til i dag er det mere spidse bølger.

De tre bølgestreger har helt fra porcelænsfabrikkens grundlæggelse i 1775 været påført porcelænet af maleren selv. Der er derfor stor individuel variation i udførelsen af bølgemærket. På porcelæn dekoreret med blå blomster har bølgemærket oftest et tykkere udseende, fordi penslen som benyttes til dette mønster, er tykkere end den, som bruges til musselmønstret.

På fade, tallerkener og andre genstande, som har glaseret undersid, finder man normalt bølgemærket på undersiden af porcelænet.

På porcelæn, som ikke er glaseret i bunden – eksempelvis terriner – kan mærket være placeret inde i bunden, eller det kan være malet på undersiden og dækket af en lille klat glasur.

På chokoladekander finder man ofte mærket udenpå – eller inde i – halsen.

På krus, tepotter og kaffekander kan mærket være placeret under hanken.

I låg finder man sjældent fabriksmærket, men derimod malerens mærke, som normalt vil være det samme som på underdelen. Er det ikke samme malermærke i underdel og låg, kan det tyde på, at låget er købt senere som supplement. De gamle låg har meget let ved at falde af, og det er ikke så få, som er tabt på gulvet.

Sortering findes ved at se på stemplet på produktet:

1. Sortering: Er et produkt, som ingen fejl eller mangler har. Disse produkter har ingen lodret ridse igennem de tre bølger.

2. Sortering: Er typisk et produkt med små fejl, som eksempelvis små skævheder, nister og glasurmærker. Disse produkter har altid en ridse lodret igennem de tre bølger.

Medarbejdersortering: Produkter, som ansatte hos Royal Copenhagen har købt. Mærkes altid med 2 til 3 ridser lodret igennem de tre bølger. Disse produkter svarer ofte til 2. sortering, men kan også være af dårligere sortering.

Royal Copenhagen

Royal Copenhagen A/S er et dansk firma, der opstår ved fusionen mellem Holmegaards Glasværker A/S og Den Kongelige Porcelainsfabrik A/S i 1985.

Historie – Den Kongelige Porcelainsfabrik

Den danske Porselinsfabrik bliver etableret den 1. maj 1775 i Købmagergade i København under protektion af enkedronning Juliane Marie. Fabrikken er grundlagt af apoteker Frantz Heinrich Müller, som fik monopol på at drive fabrikken i 50 år.

Efter fire økonomiske vanskelige forsøgsår, overtager kongen i 1779 fabrikken, og navnet bliver ændret til Den Kongelige Porcelainsfabrik.

I 1868 kommer fabrikken på private hænder, og i 1882 bliver den overtaget af den succesfulde fajancefabrik Aluminia.

På verdensudstillingen i Paris i 1889 får fabrikken internationalt gennembrud, og fabrikken åbner butikker i Paris, New York og London og antager eksportnavnet Royal Copenhagen.

Selv om Aluminia har overtaget fabrikken, bliver rollerne byttet om cirka 100 år senere. Porcelænsfabrikken lukker i 1969 Aluminia, og fajanceproduktionen fortsætter i meget mindre skala.

Den Kongelige Porcelainsfabrik køber i 1972 Georg Jensen, fusionerer i 1985 med Holmegaard Glasværk og bliver til Royal Copenhagen, som i 1987 fusionerer med Bing og Grøndahl.

Historie – Royal Copenhagen

Royal Copenhagen A/S opstår i 1985 ved fusionen mellem Den Kongelige Porcelainsfabrik A/S og Holmegaards Glasværker A/S.

Royal Copenhagen A/S fusionerer i 1987 med Bing og Grøndahl A/S.

I 2004 bliver produktionen flyttet til Glostrup, men på Frederiksberg ligger stadig et fabriksudsalg. Hovedparten af produktionen foregår nu i Thailand, og de fleste medarbejdere i Danmark er blevet afskediget.

Royal Copenhagen A/S er indtil udgangen af 2012 ejet af den danske investeringsfond Axcel.

I 2013 overtager Fiskars Royal Copenhagen.

Ring nu og få en gratis vurdering