Du er her: Forside » Porcelæn købes » Kongeligt porcelæn fra Royal Copenhagen

Opkøb af Kongeligt Porcelæn

Vi opkøber kongeligt porcelæn, bl.a. de populære Musselmalet, Flora Danica og Blå blomst  fra Royal Copenhagen. Vi opkøber også andre antikke stel fra Royal Copenhagen og Bing og Grøndahl. Royal Copenhagen har lavet flere stel, som er i dag er udgået af produktionen – eksempelvis Viftestellet, Henriette m.m..

I alle årene har Royal Copenhagen også formået at forny sig og producerer derfor i dag mange nyere stel.

Vi køber stort set alle stel fra Royal Copenhagen.

 

Generelt om kongeligt porcelæn

Hvis der er dele af din samling af kongeligt porcelæn, som har skår eller hårrevner, har disse enkelte dele ikke den store værdi.

Prisen fastsættes ud fra stand, alder, sjældenhed, efterspørgsel og sortering (1., 2., 3., eller 4. sortering).

For at få en nøjagtig og professionel vurdering af dit kongelige porcelæn, anbefaler vi, at du ringer til Michael Rydahl på telefon (+45) 6021 6032 for en uforpligtende samtale eller sender os en mail via denne formular.

Vedhæft meget gerne billeder af dit porcelæn – også bagsiden/bunden – såfremt du har mulighed for det.

 

Viftestellet

Viftestellet er designet i 1909 af Arnold Krogh, som er kunstnerisk leder på Den Kongelige Porcelainsfabrik 1885 – 1916.

Arnold Krogh har også tidligere arbejdet med viftemotivet – faktisk hans første ide til en tallerkenform.

Ideen og navnet Viftestellet stammer fra en smuk gammel elfenbenvifte fra 1700 tallet, som Arnold Krogh bliver inspireret af.

Stafferingen i stellet er lavet i blå underglasur eller i guld. Terriner og kander har en kraftig kannelering.

Blå Vifte er kendt fra Matador som Mauds elegante stel.

I 1984 påbegyndes en ny produktion af Hvid Vifte, som har en hvid uglaseret biscuit kant.

Viftestellet er nu udgået af produktionen – det sidste stel i Hvid Vifte udgik i 2008.

 

Henriette

Henriette stellet har en kantet form. Stellet er oprindeligt designet i 1830’erne af Gustav Friedrch Hetsch, som er kunstnerisk direktør på Den Kongelige Porcelainsfabrik.

Selve formen inspirerer professor Arnold Krogh i 1912 – 1913 til at fremstille et spisestel, og samme form anvendes også til Blå Blomst Kantet.

Det er uvist, hvem der har skabt blomsterbuketterne på stellet.

Stellet med håndmalede danske strøblomster og guldkant er fremstillet siden 1916.

 

 

Kongeligt porcelæn: Fabriksmærke og sortering

Ved Royal Copenhagens stiftelsesmøde den den 1. maj 1775 beslutter man, at fabrikkens varemærke skal være tre bølgestreger, som symboliserer Danmarks 3 vandveje: Øresund, Storebælt og Lillebælt.

Varemærket finder man på næsten alt porcelæn fra Royal Copenhagen.

Kongekronen symboliserer kongehuset som iværksætter.

 

Kongeligt Porcelæn bølger

Fabriksmærket og kronen er forandret gennem tiderne og kan bruges til at aldersbestemme porcelænet.

Mærket kan også variere i størrelse og udseende, fordi det er forskellige malere, der har ført penslen, og hver maler har sin egen måde at male på.

 

Bølgerne på Kongeligt Porcelæn

Fra 1775 blev bølgerne malet i hånden, men i 1870’erne begynder Royal Copenhagen at stemple og glasere mærket.

I det ældste porcelæn fremstår bølgemærket som tre jævne bølger – næsten som dønninger. Omkring 1820 bliver bølgemærket til korte, parallelle streger. Senere i 1800-tallet og frem til i dag er det mere spidse bølger.

De tre bølgestreger har helt fra porcelænsfabrikkens grundlæggelse i 1775 været påført porcelænet af maleren selv. Der er derfor stor individuel variation i udførelsen af bølgemærket. På porcelæn dekoreret med blå blomster har bølgemærket oftest et tykkere udseende, fordi penslen som benyttes til dette mønster, er tykkere end den, som bruges til musselmønstret.

På fade, tallerkener og andre genstande, som har glaseret undersid, finder man normalt bølgemærket på undersiden af porcelænet.

På porcelæn, som ikke er glaseret i bunden – eksempelvis terriner – kan mærket være placeret inde i bunden, eller det kan være malet på undersiden og dækket af en lille klat glasur.

På chokoladekander finder man ofte mærket udenpå – eller inde i – halsen.

På krus, tepotter og kaffekander kan mærket være placeret under hanken.

I låg finder man sjældent fabriksmærket, men derimod malerens mærke, som normalt vil være det samme som på underdelen. Er det ikke samme malermærke i underdel og låg, kan det tyde på, at låget er købt senere som supplement. De gamle låg har meget let ved at falde af, og det er ikke så få, som er tabt på gulvet.

Sortering findes ved at se på stemplet på produktet:

1. Sortering: Er et produkt, som ingen fejl eller mangler har. Disse produkter har ingen lodret ridse igennem de tre bølger.

2. Sortering: Er typisk et produkt med små fejl, som eksempelvis små skævheder, nister og glasurmærker. Disse produkter har altid en ridse lodret igennem de tre bølger.

Medarbejdersortering: Produkter, som ansatte hos Royal Copenhagen har købt. Mærkes altid med 2 til 3 ridser lodret igennem de tre bølger. Disse produkter svarer ofte til 2. sortering, men kan også være af dårligere sortering.

Royal Copenhagen

Royal Copenhagen A/S er et dansk firma, der opstår ved fusionen mellem Holmegaards Glasværker A/S og Den Kongelige Porcelainsfabrik A/S i 1985.

Historie – Den Kongelige Porcelainsfabrik

Den danske Porselinsfabrik bliver etableret den 1. maj 1775 i Købmagergade i København under protektion af enkedronning Juliane Marie. Fabrikken er grundlagt af apoteker Frantz Heinrich Müller, som fik monopol på at drive fabrikken i 50 år.

Efter fire økonomiske vanskelige forsøgsår, overtager kongen i 1779 fabrikken, og navnet bliver ændret til Den Kongelige Porcelainsfabrik.

I 1868 kommer fabrikken på private hænder, og i 1882 bliver den overtaget af den succesfulde fajancefabrik Aluminia.

På verdensudstillingen i Paris i 1889 får fabrikken internationalt gennembrud, og fabrikken åbner butikker i Paris, New York og London og antager eksportnavnet Royal Copenhagen.

Selv om Aluminia har overtaget fabrikken, bliver rollerne byttet om cirka 100 år senere. Porcelænsfabrikken lukker i 1969 Aluminia, og fajanceproduktionen fortsætter i meget mindre skala.

Den Kongelige Porcelainsfabrik køber i 1972 Georg Jensen, fusionerer i 1985 med Holmegaard Glasværk og bliver til Royal Copenhagen, som i 1987 fusionerer med Bing og Grøndahl.

 

Historie – Royal Copenhagen

Royal Copenhagen A/S opstår i 1985 ved fusionen mellem Den Kongelige Porcelainsfabrik A/S og Holmegaards Glasværker A/S.

Royal Copenhagen A/S fusionerer i 1987 med Bing og Grøndahl A/S.

I 2004 bliver produktionen flyttet til Glostrup, men på Frederiksberg ligger stadig et fabriksudsalg. Hovedparten af produktionen foregår nu i Thailand, og de fleste medarbejdere i Danmark er blevet afskediget.

Royal Copenhagen A/S er indtil udgangen af 2012 ejet af den danske investeringsfond Axcel.

I 2013 overtager Fiskars Royal Copenhagen.

Ring nu og få en gratis vurdering